Депозитите на фирмите и домакинствата са се увеличили драстично за година,

...
Депозитите на фирмите и домакинствата са се увеличили драстично за година,
Коментари Харесай

Ренесансът на депозита: Българите вкараха в банки над 1 милиард лева

Депозитите на фирмите и семействата са се нараснали фрапантно за година, сочат последните данни на Българската национална банка (БНБ).

Според паричната статистика на Централната банка в края на юли 2023 година депозитите на неправителствения бранш са достигнали 120.116 милиарда лева, като годишното им нарастване е с 10.8 на 100. Влоговете на нефинансовите предприятия са били 40.945 милиарда лева, като в съпоставяне със същия месец на 2022 година те се усилват с 13.2 %. А депозитите на финансовите предприятия нарастват с 4.9% и в края на месеца доближават 4.007 милиарда лв.. Спестяванията на семейства през седмия месец на годината доближават 75.165 милиарда лв.. Те се усилват с 9.9% по отношение на същия месец на 2022 година
 Депозити, парцели или злато - в какво да вложите спестяванията си?
Депозити, парцели или злато - в какво да вложите спестяванията си?

Стойне Василев, самостоятелен финансов съветник, с скъпи препоръки в подкаста " Силата на вложенията "

Най-внушителен е растежът при новите депозити на нефинансовите предприятия, е видно от лихвената статистика на Българска народна банка. За година фирмените влогове с контрактуван матуритет в евро нарастват с над 300% и доближават 206.7 милиона лв.. На фона на този растеж се усилва и лихвата по влоговете - от минусови стойности (-0.29%), до 1.67%. 

Съществено нарастване (с над 280%) има и при фирмените депозити с контрактуван матуритет в лв., като в края на юли техният размер доближава 484.6 милиона лв.. Лихвите по тези влогове също бележат значителен растеж - от -0.24% през юли 2022-а до 1.76%, година по-късно.

При семействата също се следи повишен интерес към спестяване в банки.

Към края на седмия месец от годината семействата са разкрили нови депозити с контрактуван матуритет в евро за 183.7 милиона лв.. Това съставлява нарастване със 77.8% или 80.4 милиона лв.. Този засилен интерес към влоговете е придружен с нарастване на лихвите по този тип влогове - от 0.35% през юли 2022-а до 1.29% през същия месец на 2023 година.

Депозитите с контрактуван матуритет в лв. нарастват за година с съвсем 58% и доближават в края на юли 183.7 милиона лв.. При този тип влогове годишното нарастване на лихвата е най-минимално - от 0.13% до 0.66 на 100. 
 В какво, в случай че не в депозити, да държите спестяванията си?
В какво, в случай че не в депозити, да държите спестяванията си?

Няколко оферти - с причините " за " и " срещу "

Припомняме, че през 2021 година банките започнаха да преустановяват приемането на срочни депозити. До тази реакция на банките се стигна след година на всеобщо " трупане` на влогове, което докара до повече разноски за финансовите институции. Впоследствие, след нормализиране на обстановката финансовите институции започнаха последователно да оферират още веднъж този тип услуга.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР